Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις 2022 – Τιμητική Εκδήλωση για τα Ιδρυτικά Μέλη της Ι.Λ.Ε.Τ. και τα μέλη του 1ου Δ.Σ.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΑΓΝΑΝΤΑ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022
«Ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά» λέει ο Γ. Σεφέρης στο ποιητικό του έργο «Μυθιστόρημα», «Γεννήθηκα σ’ έναν τόπο αποκλεισμένο γύρω-γύρω από βουνά, το βλέμμα δεν έβρισκε τρόπο να ξεγλιστρήσει πέρα ως πέρα ως την άκρη της γης» σημειώνει ο Γ. Κοτζιούλας στο αυτοβιογραφικό του αφήγημα «Πικρή ζωή». Οι προσδιορισμοί του τόπου και των δύο λογοτεχνών αποδίδουν παραστατικά τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Αυτός ο κλειστός τόπος όμως δεν εμπόδισε το βλέμμα του Τζουμερκιώτη να ξεγλιστρήσει πέρα από τα βουνά. Ανήσυχος και οξυδερκής, ανοιχτόμυαλος και συνάμα περήφανος διεύρυνε τους ορίζοντές του και αναζήτησε λύση και διέξοδο στο αδιέξοδο του τόπου στην παιδεία, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των Τζουμερκιωτών εκτίμησαν την αξία της και μορφώθηκαν. Φορέας της παιδείας και πνευματικός φάρος των δυτικών Τζουμέρκων αποτέλεσε το ιστορικό γυμνάσιο Αγνάντων για περίπου 150 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του. Οι απόφοιτοί του ακούραστοι εργάτες του πνεύματος, φωτισμένοι δημιουργοί, με σπάνιο ήθος και σεμνότητα διέπρεψαν σε όλους τους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Διακεκριμένοι επιστήμονες, πετυχημένοι επαγγελματίες και εξαίρετοι δάσκαλοι δε λησμόνησαν ποτέ τον γενέθλιο τόπο τους και θεώρησαν χρέος τους να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους την αγάπη τους για τον τόπο που γεννήθηκαν, να τους φωτίσουν σχετικά με την ιστορία των Τζουμέρκων και τον πολιτισμό των Τζουμερκιωτών και να γνωστοποιήσουν την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό των Τζουμερκοχωρίων σε όλο τον κόσμο.
Κουβαλώντας «στις αποσκευές τους» τα παιδικά τους βιώματα, γλυκιά ανάμνηση τις εικόνες, τα χρώματα και τις μυρωδιές της γενέθλιας γης και ιερή παρακαταθήκη τη σοφία των παππούδων και γονιών τους, επεδίωξαν να μεταφέρουν στη συλλογική μνήμη ό, τι έσβησε ο χρόνος και η ερήμωση των χωριών, ό,τι δεν αλλοίωσε η μετανάστευση και η τεχνολογική πρόοδος. Έτσι μια παρέα συμμαθητών με ειλικρινή αγάπη για τον τόπο τους, με ανιδιοτέλεια, πραγματικό ενδιαφέρον και διάθεση συνεργασίας, την 1η Αυγούστου του 1998 έκανε πράξη μια ιδέα, που γεννήθηκε 4-5 χρόνια νωρίτερα, με την ανακοίνωση της ίδρυσης της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, ενός πνευματικού οργανισμού που στα 24 χρόνια διαρκούς και αδιάλειπτης παρουσίας της προσέφερε αξιόλογο έργο στο χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού των Τζουμέρκων. Με πολύ ενθουσιασμό, ζήλο και σεβασμό στην τοπική ιστορία και στο λαϊκό πολιτισμό καθόρισαν τους στόχους και το όραμα της ΙΛΕΤ. Προσηλωμένοι στους στόχους της εταιρείας μύησαν περισσότερα μέλη διευρύνοντας τα όρια της εταιρείας. Δρώντας ενωτικά και συλλογικά βγήκαν από τα στενά όρια του τοπικισμού και αγκάλιασαν με τη δράση και τις εκδηλώσεις της εταιρείας όλα τα Τζουμερκοχώρια και τα χωριά του Ξηροβουνίου. Δυναμική είναι η παρουσία πολλών ιδρυτικών μελών και στη συνέχεια, σε όλη την πορεία της ΙΛΕΤ, με τη συμμετοχή τους και την προσφορά τους για πολλές θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και με τις δημοσιεύσεις τους και τη συχνή αρθρογραφία τους στα Τζουμερκιώτικα Χρονικά. Διακεκριμένοι επιστήμονες και πεπειραμένοι δάσκαλοι συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση του έργου της με τις συμβουλές τους, την ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων να ασχοληθούν με τα Τζουμέρκα, την εμψύχωση των ερευνητικών ομάδων και με το αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους για όλες τις δράσεις της εταιρείας.
Με την ίδρυσή της τα ξεχασμένα Τζουμέρκα βγήκαν από την αφάνεια και γνώρισαν τη δημοσιότητα, καθώς πολλά περιοδικά και εφημερίδες φιλοξένησαν στις σελίδες τους αφιερώματα, ιστορικά στοιχεία και άρθρα για τα Τζουμέρκα. Από τότε ως σήμερα η ιστορία και ο πολιτισμός των Τζουμέρκων αποτέλεσαν πεδίο συστηματικής έρευνας και ενασχόλησης όλο και περισσότερων επιστημόνων και αποτέλεσαν θεματική πολλών επιστημονικών εργασιών πολλών Πανεπιστημίων. Γνωστοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο ότι Τζουμέρκα δεν είναι μόνο η φύση , οι αλυσιδωτές βουνοκορφές, οι απόκρημνες πλαγιές και οι ρεματιές με τα τρεχούμενα νερά αλλά και οι άνθρωποι, η κουλτούρα τους, η ντοπιολαλιά τους, τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά, το ήθος τους, οι παραδόσεις τους και τα δημιουργήματά τους. Αδιάψευστα τεκμήρια της προσφοράς της οι επιστημονικές ημερίδες, τα αφιερώματα, οι εκδηλώσεις, οι συνδιοργανώσεις με άλλους τοπικούς και πανελλήνιους φορείς, η οργάνωση ομάδων έρευνας και καταγραφής του άυλου πολιτισμού των χωριών μας, του γλωσσικού και λαογραφικού πλούτου του τόπου μας, τα Θερινά σχολεία, η ίδρυση του λαογραφικού μουσείου Αγνάντων. Κορυφαίο επίτευγμα της Εταιρείας η διοργάνωση του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου για τα Τζουμέρκα ,το 2006. Στα πρακτικά του συνεδρίου συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν πλήθος ανακοινώσεων και εμπεριστατωμένων εισηγήσεων από διακεκριμένους επιστήμονες που κάλυψαν τις περισσότερες πτυχές του τζουμερκιώτικου πολιτισμού. Τομή και σταθμό για την ιστορία και τη δράση της ΙΛΕΤ αποτέλεσε η έκδοση του ετήσιου περιοδικού της τα «Τζουμερκιώτικα Χρονικά», το οποίο από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσή της εκδίδεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Στις σελίδες του περιλαμβάνονται επιστημονικές εργασίες ιστορικού, λαογραφικού, γλωσσολογικού, αρχαιολογικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, αποτυπώνεται και διασώζεται όλος ο πολιτισμός των Τζουμέρκων και ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές της τζουμερκιώτικης ζωής.
Σημαντική και πολύπλευρη λοιπόν η προσφορά της ΙΛΕΤ συνέβαλε στο να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάθε πνευματικού ανθρώπου, να ευαισθητοποιήσει κάθε καταγόμενο από την περιοχή να μελετήσει τη ζωή και την κουλτούρα μας, να διασώσει και να διαδώσει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αν και πολλοί στόχοι της εταιρείας επιτεύχθηκαν είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η δυναμική της, να αγκαλιάσει περισσότερους νέους εθελοντές ώστε να εκπληρωθεί το όραμα των ιδρυτών της και να συνεχιστεί η δραστηριότητά της. Χρέος και καθήκον όλων μας να τιμήσουμε την ευεργεσία που πρόσφεραν οι ιδρυτές της και να μιμηθούμε τη ζέση, τον εθελοντισμό και την αμοιβαιότητα αυτών των ανθρώπων. Το φιλότιμο, η εντιμότητα η συλλογική συνείδηση, η ηθική ακεραιότητα και η ανιδιοτέλειά τους ας αποτελέσει παράδειγμα και πρότυπο ζωής για όλους μας και κυρίως για τις νεότερες γενιές. Επειδή η ευγνωμοσύνη είναι πατροπαράδοτη αξία των Ελλήνων από τα ομηρικά χρόνια και χαρακτηριστικό των περισσότερων Τζουμερκιωτών , το Δ.Σ ομόφωνα αποφάσισε με μια σεμνή τελετή να αποτίσει φόρο τιμής στα ιδρυτικά μέλη και στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΕΤ, ως ελάχιστη τιμή για την ανεκτίμητη προσφορά τους και μνημόσυνο για όσα μέλη έχουν φύγει από τη ζωή. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα μας διδάξατε και μας προσφέρατε, για μας αποτελείτε ζωντανά σύμβολα και παράδειγμα προς μίμηση, σημείο αναφοράς και φάρος για την πορεία του πνευματικού αυτού οργανισμού.
ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
1. Γιαννούλας Χρήστος του Κωνσταντίνου, κατάγεται από τα Άγναντα και είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνάντηση των τριών αποφοίτων του Γυμνασίου Αγνάντων του 1957 ( Ν. Μπριασούλη- Λ. Αγγέλλη – Χ. Γιαννούλα) γεννήθηκε η ιδέα της συνάντησης όλων των συμμαθητών. Μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και του 1ου Δ.Σ.
2. Γιαννάκης Γεώργιος του Νικολάου κατάγεται από τους Κτιστάδες, αναπληρωτής καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με πολλές διαλέξεις, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των Τζουμερκιώτικων Χρονικών. Διετέλεσε μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και συμμετείχε στα Δ.Σ
3. Αγγέλης Λεωνίδας του Αντωνίου, κατάγεται από την Κυψέλη Άρτας, Φιλόλογος-παιδαγωγός, αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Με πολλές δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, συγγραφέας άρθρων και βιβλίων .
4. Φίλος Στέφανος του Μιχαήλ, καταγωγή Άγναντα, Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Επιθεωρητής, συγγραφέας βιβλίων που αφορούν τα Άγναντα, τα Τζουμερκοχώρια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με πολλές ανακοινώσεις, επιστολές, διαλέξεις και δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες. Συμμετείχε στο 1ο Δ.Σ.
5. Νικολός Ευθύμιος του Γεωργίου, τόπος καταγωγής τα Άγναντα, καθηγητής φυσικός, μέλος του 1ου Δ.Σ.
6. Μπριασούλης Νικόλαος του Γεωργίου, κατάγεται από τους Κτιστάδες, συνταξιούχος Φιλόλογος και συγγραφέας. Είναι ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της ΙΛΕΤ, διετέλεσε για πολλά χρόνια (11)πρόεδρος της ΙΛΕΤ, αναγορεύτηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας το 2007, είναι η ψυχή της ΙΛΕΤ και των Τζουμερκιώτικων Χρονικών, αποτελεί την πιο δυναμική παρουσία της Εταιρείας καθώς παρακολουθεί ανελλιπώς όλες τις δράσεις της, αρθρογραφεί στο δελτίο της και είναι παρών σε όλες τις συνελεύσεις και εκδηλώσεις, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των Τζουμερκιώτικων Χρονικών.
7. Παπακίτσος Χρίστος του Αριστείδη, με καταγωγή από Άγναντα, Απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας και Ανώτερος υπάλληλος του ΟΤΕ, με πολλές δημοσιεύσεις σε περιοδικά, στον ηπειρώτικο τύπο και κυρίως σε Τζουμερκιώτικες εφημερίδες, λογοτέχνης. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στο Δ.Σ .
8. Στάμου Λαμπρινή του Αριστοτέλη, κατάγεται από τα Άγναντα, φιλόλογος ,διετέλεσε για χρόνια ενεργό μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΕΤ, Γραμματέας του 1ου Δ.Σ, στη συνέχεια έφορος, για πολλές θητείες Πρόεδρος της ΙΛΕΤ, υποστήριξε και υποστηρίζει τη δράση της ΙΛΕΤ με κάθε τρόπο, αρθρογραφεί και δημοσιεύει στα Τζουμερκιώτικα Χρονικά, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά και να στηρίζει το έργο της.
9. Λιαγκοπούλου Γεωργία του Χαριλάου, κατάγεται από Άγναντα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
10. Λένη Αντιγόνη του Κωνσταντίνου, κατάγεται από τους Κτιστάδες, είναι εργοδηγός.
11. Παπαϊωάννου Απόστολος του Ευαγγέλου, καταγόταν από το Αμπελοχώρι, ήταν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Καθρέφτης» του Συλλόγου Αμπελοχωριτών.
12. Βήχας Κωνσταντίνος του Δημητρίου, κατάγεται από τους Κτιστάδες, πολιτικός μηχανικός, συμμετείχε για δύο θητείες στο Δ.Σ.
13. Μπριασούλης Ευάγγελος του Γεωργίου, καταγόταν από τους Κτιστάδες, δημόσιος υπάλληλος.
14. Σμύρης Παύλος του Κωνσταντίνου, κατάγεται από Πράμαντα και είναι καθηγητής Δασολογίας στο Α.Π.Θ.
15. Γκεσούλης Νικόλαος του Γεωργίου, κατάγεται από Χριστούς Πραμάντων, καθηγητής Μαθηματικός, διευθυντής-ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης και διετέλεσε για ένα χρονικό διάστημα Υφυπουργός Παιδείας.
16. Φλωράκης Ευάγγελος του Στέφανου, καταγόταν από το Ρωμανό Άρτας, Αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού, διοικητής της Εθνικής Φρουράς και από το 2000 Αρχηγός της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς.
17. Βήχας Γεώργιος του Νικολάου, καταγόταν από τους Κτιστάδες, ήταν εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
18. Φλώρος Γεώργιος του Αντρέα, κατάγεται από τους Κτιστάδες, είναι συνταξιούχος Τραπεζικός υπάλληλος, σχολιαστής και αρθρογράφος τοπικών εφημερίδων της Ηπείρου.
19. Παπαδημητρίου Άγγελος του Ηλία, κατάγεται από τους Κτιστάδες, είναι συνταξιούχος πολιτικός Μηχανικός, διετέλεσε Δασολόγος περιοχής Τζουμέρκων.
20. Γιαννούλα Σταματία του Χρήστου, κατάγεται από Άγναντα, είναι παιδίατρος.
21. Γιαννούλας Ιωάννης του Χρήστου, κατάγεται από Άγναντα, ήταν υπάλληλος του ΟΤΕ.
22. Αηδόνης Βασίλειος του Ευαγγέλου ,καταγόταν από Άγναντα, απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως λογιστής, ήταν πρόθυμος να συμβάλει σε ότι αφορούσε την προβολή και ανάπτυξη των Τζουμέρκων.
23. Χάρος Κωνσταντίνος του Ιωάννη, καταγόταν από Άγναντα, ήταν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
24. Νικολός Κωνσταντίνος του Ιωάννη, κατάγεται από Άγναντα, είναι συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος.
25. Καραβασίλης Σωτήριος του Ιωάννη, κατάγεται από Άνω Γραικικό, είναι συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας βιβλίων για τα Τζουμέρκα και την ιστορία τους και για τον εμφύλιο, διετέλεσε μέλος του 1ου Δ.Σ. Για πολλές θητείες, ενεργό και δραστήριο μέλος της ΙΛΕΤ μέχρι σήμερα.
26. Φίλος Χρίστος του Γεωργίου, κατάγεται από Άγναντα, είναι Ομότιμος καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγγραφέας βιβλίων, με πολλές δημοσιεύσεις. Διετέλεσε μέλος του 1ου Δ.Σ. της ΙΛΕΤ.